Onze Nationale Parken zitten vol met prachtige bijna onontdekte plekjes. Maar vaak gaan we met z’n allen naar dezelfde plek. Zonde! Er is ruimte genoeg in de Nederlandse natuur. Daarom hier vijf verborgen parels in Nederlandse Nationale Parken.

Uitkijktoren Afferden, De Maasduinen

Vanaf deze uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park De Maasduinen. De toren zelf is maar 12 meter hoog, maar omdat hij op de hoogste paraboolduin van het park staat kun je erg ver kijken. Vroeger stond hier trouwens een brandtoren, waar vanaf gespeurd werd naar bosbranden. De fundering van deze toren is nog steeds zichtbaar.

Gezicht vanaf de uitkijktoren op een paraboolduin, nabij het Bergerbos in het noorden van het Nationaal Park De Maasduinen. Foto: Campinia88 via Wikimedia Commons

Kaap Kobbeduinen, Schiermonnikoog

Het geluid van vogels, het ruisen van de zee, verder is het hier stil en leeg. Het houten baken Kaap Kobbeduin werd ooit op het eiland neergezet als oriëntatiepunt voor schepen. Het bouwwerk staat in het midden van het eiland en is met de fiets bereikbaar. Je kunt vanaf hier wandelen naar een ander baken, bij Kaap Willemsduin. Het gebied tussen de kapen is in het broedseizoen alleen toegankelijk voor excursies onder begeleiding van een boswachter.

Bruinvissen spotten, Oosterschelde

Behalve de zeehond komt nog een ander zoogdier voor in de Oosterschelde: de bruinvis. Neem je verrekijker mee, want bruinvissen springen bijna nooit boven het water uit. Je ziet meestal niet veel meer dan de rugvin van deze dolfijnachtige zwemmer. Op het puntje van het havenhoofd van Zierikzee staat een informatiezuil over de bruinvis. Hier kun je live horen of er bruinvissen in de buurt zijn.

Jack, een bruinvis in het Vancouver Aquarium in Canada. Foto: Marcus Wernicke, Porpoise.org Porpoise Conservation Society via Wikimedia Commons

Jardin d’émail, De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe ken je vast van de witte fietsen, het slot of het museum met de schilderijen van Vincent van Gogh. Maar deze zwart-witte ommuurde ‘tuin’ van beton en glasvezel is ook een bezoekje waard. Kunstenaar Jean Dubuffet maakte Jardin d’émail speciaal voor de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. De publiekslieveling is instawaardiger dan ooit, want hij is net uitgebreid gerestaureerd.

Vogelkijkhut De Zeearend, Nieuw Land

Nieuw Land ligt op een vleugelslag van Amsterdam. Onder meer de Oostvaardersplassen en Marker Wadden horen bij dit enorme Nationale Park in Flevoland. Je kunt hier vooral goed wandelen en vogels spotten. Vanuit vogelkijkhut De Zeearend bij Almere heb je een prachtig uitzicht over een groot rietmoeras. Met een beetje geluk spot je hier een Grote Zilverreiger, Roerdomp, Edelhert of Zeearend.

Loopbrug naar vogelkijkhut Zeearend. Foto: Dominicus Johannes Bergsma via Wikimedia Commons

Het Nationale Parken Passepartout

Deze tips staan ook in In Eigen Land, een uitgave van Columbus Travel in samenwerking met Roots en FietsActief. Bij dat blad zit ook een Nationale Parken Passepartout. Park bezocht? Afvinken maar! Ondertussen wordt hard gewerkt aan een écht Nationale Parken Paspoort. De eerste versie kun je hier bekijken.


Martjan Kuit

Het Nationale Parken Paspoort is een project van 'dingenmaker' Martjan Kuit. In zijn vrije tijd start Kuit allerlei hobbyprojecten. Van een architectuurroute door misschien wel de gewoonste bloemkoolwijk van Nederland tot een Zwolse zomerhit. De gemene deler? "Ik vind dat het er moet komen, dus heb ik het maar gemaakt."

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.