Nederland telt 21 Nationale Parken. Je vindt er duinen, bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen en vennen. Maar ook liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen in onze mooiste natuurgebieden. Vijf Nationale Parken-tips voor architectuurfans.
Sint Hubertus, Hoenderloo
Het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, is ontworpen door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage. Een waar Gesamtkunstwerk. De architect bemoeide zich met het complete interieur, tot het bestek aan toe. Ook de directe omgeving, een park met een flinke vijverpartij, ontwierp hij, net als een brug over een uitloper van die vijver. De Hoge Veluwe staat sowieso vol met architectuurparels. Denk aan de Drie Staande Motieven van Henry Moore op het Pampelse Zand, De President Steijnbank tegenover de ingang van het Kröller-Müller Museum, ontworpen door Henry van de Velde of het Stenen Hert van John Rädecker. En dat nieuwe Park Paviljoen mag er ook zijn.
Paaltjasker, Sint Jansklooster
Achter Bezoekerscentrum De Wieden in Nationaal Park Weerribben-Wieden staat in het rietland een kleine molen, een paaltjasker. De tjasker is gebouwd door tjaskerbouwer Roelof Dijksma uit Giethoorn. Hij staat bekend als de laatste bouwer van tjaskers. Je herkent de tjasker aan de paal die de molenas ondersteunt. Met een ketting wordt de paaltjasker op de wind gedraaid. Onderaan de as zit de tonmolen met een kleine vijzel. Via twee kleine ringsloten om de molen maalt de molen het water in. De tjasker is in de loop van 2020 tijdelijk weggehaald voor herstel en onderhoud.
Twee vuurtorens, Schiermonnikoog
In Nationaal Park Schiermonnikoog krijg je twee vuurtorens voor de prijs van één, een witte en een rode. De Noorder- en Zuidertoren werden tussen 1853 en 1854 gebouwd. Architect: Herman Guillaume Jansen. In 1910 werd de witte overbodig omdat de rode een mechanisch, ronddraaiend licht kreeg. Sindsdien is het bouwwerk gebruikt als watertoren en zendmast. Tegenwoordig zit er een museum in het hagelwitte Rijksmonument. De rode doet nog steeds dienst.
Watertoren, Scheveningen
De watertoren van Scheveningen is, volgens eigenaar Dunea, de oudste watertoren die nog steeds gebruikt wordt. De watertoren is ontworpen in Eclectische stijl door architect Bert Brouwer en civiel ingenieur Theodor Stang en werd in 1874 gebouwd. De toren is het eerste voorbeeld in Nederland waar het waterreservoir werd ‘ingepakt’ met een bakstenen muur. Tip: Bij de watertoren start een leuke wandeling. Verderop in Katwijk hebben ze ook een oude watertoren. Daar kun je ook fijn wandelen. Je vindt de watertorens in de Hollandse Duinen. Dat is nog geen Nationaal Park. Wel bijna.
Zeelandbrug, Zeeland
De Zeelandbrug is misschien wel het grootste Rijksmonument van Nederland. De karakteristieke brug over Nationaal Park Oosterschelde verbindt de Zeeuwse eilanden Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. In 1962 werd de opdracht gegeven tot de bouw van deze brug. In 1965 was de brug gereed voor gebruik. De totale lengte is ruim 5 kilometer. Toentertijd was dit de langste brug van Europa.
Op naar het Nationale Park!
Nederland telt 21 Nationale Parken. Vol met bos, water, dieren én architectuur. Deze parken kun je verzamelen in het Nationale Parken Paspoort. Stempels verzamelen is er nog niet bij. Je mag dus zelf iets in het stempelvakje tekenen, als je een park bezocht hebt.
0 reacties