Nederland heeft vanaf nu een Nationale Parken Paspoort. Of nou ja… een eerste poging daartoe. Met het boekje in de hand kun je de 21 Nationale Parken in Nederland bezoeken en afstempelen. Je kunt ‘m gratis downloaden op Parkenpaspoort.nl.

Het Nationale Parken Paspoort begon in de zomer van 2020 als een zolderkamerprojectje van ‘dingenmaker’ Martjan Kuit (that’s me!). Met een tweet om precies te zijn:

“Het is te veel werk voor één regenachtige zaterdag. Bij 200+ retweets/❤❤❤ maak ik ‘m af en komt ‘ie als gratis download beschikbaar.”

Die 200 retweets en hartjes kwamen er niet, maar vele regenachtige zaterdagen later is het Nationale Parken Paspoort toch een feit. Ook heeft het paspoort vanaf vandaag een eigen website.

Hoe is het Nationale Parken Paspoort gemaakt?

Het paspoort is opgebouwd uit informatie die op de websites van de parken te vinden is en foto’s die je gratis mag gebruiken. Vanaf de zomer van 2020 verschenen er steeds twee pagina’s. Het maakproces was hier te volgen.

Ruimte voor verbetering

Deze eerste versie is niet veel meer dan een schets, er is ruimte voor verbetering. Stempels verzamelen is er bijvoorbeeld nog niet bij. Je mag dus zelf iets in het stempelvakje tekenen, als je een park bezocht hebt. Ook zijn er soms foto’s gebruikt die ver buiten de Nederlandse parken genomen zijn. Zo waren van sommige vogels, grazers of zeezoogdieren geen gratis beelden te vinden. Of nou ja, niet in Nederland…

De grauwe franjepoot wordt wel eens gezien in Nationaal Park Lauwersmeer, maar deze foto is aan de andere kant van de wereld gemaakt. Foto: U.S. Fish & Wildlife Service / Public domain

Een uit de hand gelopen hobbyproject

Het Nationale Parken Paspoort is een uit de hand gelopen hobbyproject. Nog voor het boekje klaar was, verscheen het op AD.nl, in de De Goede Reispodcast van BNR Nieuwsradio in een lijstje van architectuurplatform A.ZINE en op de website van Columbus Travel. Het is leuk om te merken dat er enthousiast wordt gereageerd op het initiatief. Tijd voor een meer professionele aanpak? Misschien…

Met AD.nl het bos in.

De toekomst van het Nationale Parken Paspoort

Hoe nu verder? Ik hoop dat er uiteindelijk een écht Nationale Parken Paspoort komt. En stempels natuurlijk. Tot het zover is kun je dit paspoort gebruiken. Je zult merken dat er ook bij jou in de buurt een park is waar je nog niet of niet vaak genoeg geweest bent. Ga daar eens kijken. Laat je even weten wat jouw favoriete park is, als je ze allemaal afgevinkt hebt?

Categorieën: Nieuws

Martjan Kuit

Het Nationale Parken Paspoort is een project van 'dingenmaker' Martjan Kuit. In zijn vrije tijd start Kuit allerlei hobbyprojecten. Van een architectuurroute door misschien wel de gewoonste bloemkoolwijk van Nederland tot een Zwolse zomerhit. De gemene deler? "Ik vind dat het er moet komen, dus heb ik het maar gemaakt."

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.