Wie vogels wil spotten gaat natuurlijk naar een Nationaal Park. Maar ook in de tuin of op het balkon kom je genoeg gevleugelde vrienden tegen. Hoeveel en welke vogels er bij jou om het huis zijn? Daar kom je achter tijdens de Nationale Tuinvogeltelling, die dit jaar op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 januari gehouden wordt. Tel je mee?

De Nationale Tuinvogeltelling is een initiatief van de Vogelbescherming Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Meedoen? Zo werkt de Tuinvogeltelling.

Merel. Foto: Sergio Cerrato via Pixabay

Vogels tellen in 3 stappen

  1. Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in jouw tuin of op het balkon. 
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in jouw tuin. Het is belangrijk dat je deze waarnemingen niet bij elkaar optelt, want dan loop je het risico dat je dezelfde vogel dubbel telt.
  3. Geef jouw telling door via de website van de Tuinvogeltelling.
Huismus. Foto: Wal_172619 via Pixabay

Huismus en de koolmees het vaakst gespot

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd. In 2020 telde 90.000 mensen in totaal meer dan 1,5 miljoen tuinvogels. De huismus en de koolmees werden het vaakst waargenomen. De vink zakte, waarschijnlijk door de zachte winter, naar de zevende plaats. De volledige top 10 van 2020, met daarachter de plek van een jaar eerder:


1. Huismus (1)
2. Koolmees (2)
3. Pimpelmees (5)
4. Kauw (6)
5. Merel (4)
6. Vink (3)
7. Turkse tortel (7)
8. Houtduif (8)
9. Roodborst (9)
10. Ekster (10)

Pimpelmees. Foto: Ray Jennings via Pixabay

Vogels kijken? Maak een verrekijker!

Vogels kijken gaat net wat makkelijker met een verrekijker. Met een échte verrekijker kijk je waarschijnlijk verder dan je tuin of balkon lang is. Dat probleem heb je niet als je er zelf eentje knutselt. Dit heb je nodig:

  • 2 wc-rollen
  • Vouwblaadjes
  • Schaar
  • Touw
  • Prikpen of perforator

Voeren helpt!

Soms moet je het geluk een handje helpen. In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal door hebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen.

IJsvogel. Foto: Lukas Bieri from Pixabay

Wat is het nut van de Vogeltelling?

Wetenschappelijke waarde heeft de tuinvogeltelling niet zoveel, zei Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek Nederland in 2019 tegen Omroep Gelderland. “De Nationale Tuinvogeltelling is vooral bedoeld om mensen te enthousiasmeren.” Al zegt het wel iets, toch? “De uitkomsten van de Nationale Tuinvogeltelling geeft ons vaak een bevestiging van wat wij uit onze andere tellingen ook zien. En dat vinden we natuurlijk heel fijn.” Ach ja, het is hoe dan leuk om te doen. Succes!


Martjan Kuit

Het Nationale Parken Paspoort is een project van 'dingenmaker' Martjan Kuit. In zijn vrije tijd start Kuit allerlei hobbyprojecten. Van een architectuurroute door misschien wel de gewoonste bloemkoolwijk van Nederland tot een Zwolse zomerhit. De gemene deler? "Ik vind dat het er moet komen, dus heb ik het maar gemaakt."

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.