Nederland telt 21 Nationale Parken. In Europa. In het Koninkrijk der Nederlanden zijn het er heel wat meer. Welke Nationale Parken vind je in Caribisch Nederland? Een overzicht van de parken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Hoe zit het ook alweer? Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten (daar zijn ook Nationale Parken). Daarnaast zijn er de 3 openbare lichamen, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die sinds 10 oktober 2010 onderdeel van Nederland zijn. Tot 2010 vormden al deze eilanden samen de Nederlandse Antillen, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Bonaire National Marine Park – Bonaire

Het Bonaire National Marine Park is het oudste zeereservaat ter wereld. Het park bestaat uit de zee rond Bonaire en Klein Bonaire van de hoogwaterlijn tot zestig meter diepte. Het park is in 1979 ingesteld. Je vindt er 2600 hectare koraalrif, zeegras- en mangrovevegetaties. Ook de lagune Lac maakt deel uit van het onderwaterpark.

Klein Bonaire is een klein en onbewoond eiland voor de kust van Bonaire. Het ligt recht voor de hoofdstad Kralendijk op een afstand van ongeveer 800 meter. Foto: Onbekend, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Washington Slagbaai National Park – Bonaire

Het Washington Slagbaai National Park werd op 7 december 1968 het eerste Nationale Park in de Nederlandse Antillen. Vroeger was het een plantage. Later werden de plantages Brazil en Slagbaai aangekocht door de overheid en aan het park toegevoegd. Het is met een oppervlakte van 5643 hectare het groot het grootste park in Caribisch Nederland. Het gebied bestaat uit zandduinen, strand, mangrove, saliña en bos.

Uitzicht op het Washington Slagbaai National Park vanaf de Malmok vuurtoren. Foto: Jerrye Amd Roy Klotz MD, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Sint Eustatius National Marine Park – Sint Eustatius

Het Sint Eustatius National Marine Park ligt rond het eiland Sint Eustatius. Het gebied werd in 1996 door de Nederlandse Antillen tot nationaal park aangewezen en besloeg bij stichting 27,5 vierkante kilometer. Het heeft een uiterste diepte van 30 meter. Er komen veel koralen, sponzen en zee-egels voor. De parken op Sint Eustatius worden beheert door St. Eustatius National Parks Foundation (STENAPA).

Zicht op St. Eustatius vanaf het eiland Saint Kitts. Foto: jthetzel, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Quill/Boven National Park – Sint Eustatius

Het Quill/Boven National Park – 5,4 vierkante kilometer groot – is een piepklein nationaal park. Het beslaat het gebied rond de vulkaan The Quill. Het hoogste punt ligt 600 meter boven zeeniveau. De dichte bebossing doet aan tropisch regenwoud denken. In het park vind je vooral veel vogels en bedreigde diersoorten als de Antilliaanse leguaan en de Roodbuikgrasslang. The Quill is trouwens een verengelsing van ‘De Kuil’.

The Quill is een stratovulkaan die tussen de 32.000 en 22.000 jaar geleden is ontstaan. Foto: Walter Hellebrand, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Saba National Marine Park – Saba

Het Saba National Marine Park is een zeereservaat en nationaal park rond Saba. Het is een gebied van 1300 hectare rond de gehele kust van het eiland Saba tot een diepte van 60 meter. Door de regering van de Nederlandse Antillen werd het gebied in 1987 als national park aangewezen. Het eiland, met hoofdplaats The Bottom, wordt ook wel The Unspoiled Queen genoemd.

Zicht op Saba. Foto: Richie Diesterheft, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Saba National Land Park – Saba

Het Saba National Land Park is het jongste Nationaal Park in Caribisch Nederland. Het werd in 2018 als Nationaal park erkend. Het grootste deel, 35 hectare, ligt in het noorden van het eiland Saba en is in 1999 geschonken aan de Saba Conservation Foundation, die de natuurgebieden op Saba beheert. Mount Scenery, een 887 meter hoge slapende vulkaan, is het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden. Zo vind je er bijzondere planten, de heliconia, stranddruif, Philodendron giganteum, Bromelia en Tillandsia bijvoorbeeld.

Mount Scenery, het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden. Foto: David B. Gleason, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

De 21 Nationale Parken in Nederland

In het Europese deel van Nederland vind je 21 Nationale Parken. Die kun je verzamelen in het Nationale Parken Paspoort. Stempels verzamelen is er nog niet bij. Je mag dus zelf iets in het stempelvakje tekenen, als je een park bezocht hebt.


Martjan Kuit

Het Nationale Parken Paspoort is een project van 'dingenmaker' Martjan Kuit. In zijn vrije tijd start Kuit allerlei hobbyprojecten. Van een architectuurroute door misschien wel de gewoonste bloemkoolwijk van Nederland tot een Zwolse zomerhit. De gemene deler? "Ik vind dat het er moet komen, dus heb ik het maar gemaakt."

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.