Het zijn roerige tijden in de wereld van Nationale Parken. Nederland telt momenteel 21 van deze beschermde natuurgebieden, maar dat aantal zou de komende jaren zomaar kunnen veranderen. Er zijn namelijk allerlei nieuwe parken in de maak. Uitbreidingen van bestaande parken en nieuwe parken. Inzet: Het maken van Nationale Parken van wereldklasse.

21 Nationale Parken, kan dat niet wat minder? Misschien wel, stelde een commissie onder leiding van Pieter van Vollenhoven eind vorig jaar. De experts wezen vijf gebieden aan als ‘van wereldklasse’. Bestaande parken fuseren dus? Daar zegt de commissie niks over. De komende tijd wordt gewerkt aan een stelsel van Nationale Parken Nieuwe Stijl. Deze parken proberen daarbinnen een plekje te veroveren.

Hollandse Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen is het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het park bestaat uit zee, strand en duinen. Het park is 47 kilometer lang en tot 8,5 kilometer breed. Het omvat tientallen prachtige dorpen, adembenemende bollenvelden, statige landgoederen en talloze interessante musea en historische gebouwen. Op 9 december 2020 is de officiële status van nationaal park aangevraagd door Hollandse Duinen bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Van Gogh Nationaal Park

Het Van Gogh Nationaal Park is een groen gebied in het hart van Brabant. Hier werd Vincent van Gogh geboren, maakte hij een kwart van zijn oeuvre en schilderde hij zijn eerste meesterwerk, de Aardappeleters. Het park omvat de natuurgebieden Loonse en Drunense Duinen (nu al een Nationaal Park), de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en Het Groene Woud. Het park heeft een globale begrenzing en beslaat ongeveer een kwart van het grondgebied van de provincie Noord-Brabant. Op 30 maart 2020, de geboortedag van Vincent van Gogh, is de aanvraag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingediend om de Nationaal Park-status te krijgen.

NLDelta

NLDelta is een Nationaal Park in de maak waarbij de Biesbosch (nu al een Nationaal Park) en het Haringvliet samenvloeien tot het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Logisch, volgens de initiatiefnemers, want het gebied bestaat uit “robuuste onderling verbonden natuurgebieden die één uniek ecosysteem vormen”. In de zomer van 2021, 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed, vraagt NLDelta de status van Nationaal Park aan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug gaat van 3500 naar bijna 50.000 hectare door een uitbreiding naar zeven gemeenten. Door schaalvergroting wil de regio vanuit gezamenlijkheid problemen oplossen en de economische positie van het Nationaal Park versterken. Samen met het Twents Reggedal wil het park een Nationaal Park van wereldklasse worden. De Archemerberg, het Boetelerveld, de Borkeld, de Lemelerberg, de Sallandse Heuvelrug en het Wierdenseveld vormen de natuurkernen van het nieuwe Nationaal Park. Het gebied bevat dorpen, ruimte om te boeren, ruimte voor natuur- en cultuurbeleving en vele vormen van recreatie en verblijf. Begin 2021 kregen de initiatiefnemers subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Wat zijn de Nationale Parken van wereldklasse?

Volgens deze adviescommissie zijn in Nederland vijf gebieden die in aanmerking komen voor het predicaat ‘Nationaal park van wereldklasse’. Het gaat om het Waddengebied, de Hollandse duinen, de ‘Zuidwestelijke delta’ (van de Biesbosch tot en met de kust van Zeeland), de Veluwe en het noordwesten van Overijssel met een overgang naar Drenthe. Of de toekomst van de Nationale Parken in Nederland er écht zo uitziet is afwachten…


Martjan Kuit

Het Nationale Parken Paspoort is een project van 'dingenmaker' Martjan Kuit. In zijn vrije tijd start Kuit allerlei hobbyprojecten. Van een architectuurroute door misschien wel de gewoonste bloemkoolwijk van Nederland tot een Zwolse zomerhit. De gemene deler? "Ik vind dat het er moet komen, dus heb ik het maar gemaakt."

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.