De winter is een perfecte moment om naar één van onze 21 Nationale Parken te gaan. Wat kun je in de natuur tegenkomen, als je tijdens de wintermaanden een kijkje gaat nemen? Vijf winterse taferelen op een rij.

IJshaar, de ‘baard van Koning Winter’

IJshaar of haarijs is een ijsstructuur die ontstaat op dood en nat kernhout van loofbomen. De ‘baard van Koning Winter’ komt tevoorschijn als de luchttemperatuur onder het vriespunt ligt. Bij de stofwisseling van de schimmels in het hout komt water vrij dat door piepkleine openingen naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur. Je kunt dit fenomeen in bijna alle Nederlandse Nationale Parken tegenkomen, als het koud en vochtig is. Kijk ’s ochtends vroeg op schaduwrijke plaatsen rondom loofbomen.

IJshaar. Foto: Johan Bolhuis via Pixabay

Hazelaar, kerstroos en andere winterbloeiers

Sommige planten en struiken bloeien altijd in de winter. Sneeuwroem, hazelaar, kerstroos, winterviool en winterheide, om er een paar te noemen. Als het niet al te hard vriest, bloeien ook paardenbloemen en madeliefjes gewoon door.

De katjes van de hazelaar. Foto: Tony Knight via Pixabay

IJsvogel, de mooiste vogel in Nederland?

De IJsvogel kun je het hele jaar door tegenkomen. Overal in Nederland. Ze nestelen bij beken en rivieren, maar ook bij stilstaande, visrijke wateren. In de winter worden ijsvogels ook wel bij open brakke of zoute wateren gezien. Het snelle blauw-oranje vogeltje met hoge scherpe roep is misschien wel de mooiste vogel van Nederland…

Een zandige of lemige oeverrand, die ook steil en onbegroeid moet zijn, is een vereiste om daarin het nest te kunnen uitgraven. Een boom of struik vlak in de buurt stellen de vogels ook op prijs. Deze bieden beschutting en dienen als uitvalsbasis bij het vissen.

De Vogelbescherming

De meeste ijsvogels broeden op de zandgronden in oostelijk Noord-Brabant, in Limburg, in de Achterhoek, in de Gooi- en de Vechtstreek, in de duinstreek en langs de grote rivieren. Dankzij de zachte winters is de vogel in opmars. Dus als je je best doet, kun je ‘m ook in Nationaal Park Nieuw Land spotten.

IJsvogel. Foto: Free-Photos via Pixabay

Grijze zeehond, nieuwsgierig en niet bang

De grijze zeehond is na de gewone zeehond de meest voorkomende zeehond in de Nederlandse wateren. Het dier is minder schuw en veel nieuwsgieriger dan de gewone zeehond.

De jongen worden midden in de winter geboren op rustige zandstranden of droge zandruggen in de Waddenzee. De gure winterwind giert ze daar om de oren, maar gelukkig hebben de stoere pups de eerste weken een dikke witte winterjas.

Ecomare

Je komt de grijze zeehond tegen in Nationale Parken Duinen van Texel, Schiermonnikoog en in het Zeeuwse kustgebied.

Grijze zeehond. Foto: A_Different_Perspective via Pixabay

De egel, in het park en in jouw tuin

De egel is misschien we de meest herkenbare viervoeter van Nederland. Ze houden van plekken met veel lage begroeiing. ’s Winters gaat dit stelkelige dier in winterslaap. Soms lopen ze een rondje om hun territorium te inspecteren.

De habitat van de egel verdwijnt. Onze huizen, maar ook onze tuinen nemen steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van de egel over. Een schutting of een hek is een ondoordringbare barrière voor de egel. Een ‘egelsnelweg’ is dan ook geen overbodige luxe.

Egelwerkgroep Nederland

In Nederland komt de egel bijna overal voor. Als je goed zoekt, kun je ‘m dus in alle Nationale Parken tegenkomen. Al hoef je de woonwijk waarschijnlijk niet eens uit. De kans is groot dat er ook een egel bij jou om de hoek woont…

Egel in een woonwijk in Zwolle.

In de winter op avontuur met het Nationale Parken Paspoort

Nederland telt 21 Nationale Parken. Je vindt er duinen, bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen en vennen. Je vindt onze Nationale Parken in het Nationale Parken Paspoort.

Categorieën: Blog

Martjan Kuit

Het Nationale Parken Paspoort is een project van 'dingenmaker' Martjan Kuit. In zijn vrije tijd start Kuit allerlei hobbyprojecten. Van een architectuurroute door misschien wel de gewoonste bloemkoolwijk van Nederland tot een Zwolse zomerhit. De gemene deler? "Ik vind dat het er moet komen, dus heb ik het maar gemaakt."

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.